H1.cz je nyní součástí GroupM Nexus. Posouváme služby ještě na vyšší úroveň díky mezinárodnímu zázemí GroupM Nexus a propojení s dalšími digitálními experty. Více zde

Vybudovat úspěšnou značku stojí mnoho práce, peněz, času a energie. Některé strategie jsou ale úspěšnější než jiné. Naše mikrokampaně k fiktivním produktům ukazují, jak správně optimalizovat bannerové kampaně, aby přinesly co největší užitek. Přečtěte si, jak jsme zvýšili povědomí o značce a zároveň snížili dopad na životní prostředí.

Vysoký počet zobrazení nerovná se kvalitní reklamní kampaň

 

Masivní nákup impresí za výhodnou cenu je investice, která se dnes už nevyplácí. A to ze dvou důvodů. 


Prvním je vlastní kvalita zobrazení, kterých může být hodně, ale nemusí mít žádný efekt. Tím druhým je uhlíková stopa, kterou zanechává digitální reklama, a je v zájmu všech tuto stopu minimalizovat. 


To, že méně je někdy více, dokazují naše mikrokampaně - unikátní projekty, díky kterým dokážeme říct, která nákupní strategie programatické reklamy je úspěšnější než jiná.


Říkáme tomu experiment v reálném prostředí. Co to znamená? 


Skrze skutečné reklamní systémy tvoříme kampaně na značky a produkty, které nikdo nezná, protože jsou pouze virtuální a uměle vytvořené. Ve skutečnosti neexistují.  


Tyto kampaně následně komunikujeme odděleným skupinám užívatelů. Po kampani měříme, jak se znalost těchto produktů v jednotlivých skupinách zvýšila a strategie porovnáváme mezi sebou. 


Výsledkem je jednoznačné vodítko pro optimalizaci a plánování digitální reklamy. Vznikne nám díky tomu návod, jak nakupovat reklamu, která má skutečný vliv na znalost značky a zároveň šetří životní prostředí.

 

 

Lesanka a bLEDulky: Mikrokampaně, které fungují

 

Mezi naše největší projekty v oblasti vlivu bannerové reklamy na zapamatování si sdělení patří Lesanka a bLEDulky

 

 

Bannery jsou často spojovány s pojmy jako bannerová slepota a zároveň čelí vysoké konkurenci na českém internetu


Co tedy můžeme udělat z pohledu nákupu reklamy pro to, aby si uživatel všiml právě naší reklamy? A hlavně – co můžeme udělat pro to, aby si ji zapamatoval? 


Máme nakupovat jen velké reklamní plochy? Jsou úspěšnější bannery ve velikosti 300 × 600 než 300 × 480? Podle našeho výzkumu fiktivní značky Lesanka ne. 


Naopak se vyplatí mít spektrum různých velikostí, které nám pomohou nejen s oslovením uživatele na různých webech, ale i s širokým zásahem naší cílové skupiny

 

 

Jak optimalizovat a vyhodnocovat bannerovou kampaň

 

Velmi oblíbenou metrikou, podle které je v digitálních kanálech bannerová kampaň hodnocená, je vizibilita


Lesanka nám ukázala, že vysoká vizibilita kampaně automaticky neznamená, že si reklamu zapamatuje více lidí.

 

 

Polovina banneru po dobu 1 sekundy je dle IAB standardu obecně platná definice vizibilní imprese.

 

 

Že to nedává smysl? Imprese je podle mezinárodního IAB standardu označená za vizibilní, pokud je vidět alespoň polovina banneru po dobu jedné vteřiny


Podle našich čísel je konkrétně takovýchto zobrazení v každé kampani až 20 %. To znamená, že až pětinu zaplacených zobrazení nemá uživatel možnost vidět, nebo si banner spojit s vaším brandem.


My našim klientům garantujeme nejen 100 % viditelné plochy banneru, ale také zapojujeme algoritmus na principu umělé inteligence, který maximalizuje délku každého takto viditelného zobrazení. 


Tím optimalizujeme čas strávený s reklamou. A Lesanka jednoznačně ukázala, že je to pro zapamatování si reklamy ta nejlepší cesta.


Po této cestě jdeme v GroupM Nexus už 5 let a pomáháme tak našim značkám růst. To, že se optimalizovat čas strávený s reklamou vyplatí, dokázaly také bLEDulky.


Testovali jsme dvě strategie. V jedné jsme optimalizovali vizibilitu a cena CPM (cena za tisíc zobrazení) se pohybovala tak, jak jsme zvyklí. 


Ve druhé strategii jsme nakupovali imprese, které byly opravdu dlouhé, v průměru byla každá imprese 100% viditelná po dobu 37 sekund. Což je o 646 % více než v prvním scénáři. 


Tyto imprese byly sice dvakrát dražší, sdělení si ale zapamatovalo o 71 % uživatelů více

 


Co si z toho odnést pro své kampaně


Jakmile oželíte vyšší CPM, tedy cenu za 1 000 impresí, a nakoupíte jen ta opravdu dlouhá zobrazení, stačí vám jich pro posílení brandu mnohem méně. Ekologické řešení, které v konečném důsledku šetří životní prostředí i klientské peníze.

 

 


Přečtěte si také naše úspěšné case study na téma času stráveného s reklamou:


https://www.groupmnexus.cz/nase-prace/hello-bank-uspesne-kombinujeme-vykonnostni-a-brandove-strategie


https://www.groupmnexus.cz/nase-prace/vice-casu-s-burinkou 

 

 


 

 

“Stačí jediný briefing a pak už jen čekat na výsledek, dotažený ve všech ohledech.”

alt
Klára ProcházkováProgrammatic Skillhead

Sdílet: